Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sale Vapaudenkatu Pori sijaitsee Pori Jazzien välittämässä läheisyydessä. Kaupan lipan alla sadetta pitivät vaaleanpunaiseen kesämekkoon sonnustautunut Teija Leimu, puoliso Ari Juurakko sekä Virpi Kurkioja, Katri Yrjölä ja Sirpa Alamettälä.

Pori Jazzien lähellä sijaitsee Sale, joka on heinäkuussa kuin onnellisten ihmisten kauppa: ”He tulevat kuin Naantalin auringot”

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Tomi Glad , Tomi Glad
Julkaistu: 14.7.2023
|
Muokattu: 20.7.2023
Sale Vapaudenkatu Pori sijaitsee aivan Kirjurinluodon lähettyvillä. Pori Jazzien aikaan tunnelma kaupassa on korkealla. Festarivieraat ja myymäläpäällikkö kertovat, mitä festarikassista ei saa unohtaa.

”He tulevat kuin Naantalin auringot, rempseästi piknik-mielellä. Iloinen mieli on tarttuvaa”, sanoo myymäläpäällikkö Kirsti Kytömäki.

Porissa eletään heinäkuun puolessa välissä vuoden vilkkainta kautta. Pori Jazzien aikaan kaupungin kävijämäärät moninkertaistuvat, hotellit ovat täynnä ja ravintoloissa käy kuhina.

Myös Kirjurinluodon vieressä sijaitsevassa Sale Vapaudenkatu Porissa asiakkaiden tunnelma on katossa. Festivaalipäivinä ostoksillä kävijät ovat tavallista kaupassakävijää nuorempia ja hyväntuulisempia.

Kassalla joku hyräilee. Myymäläpäällikön nauru raikaa.

Kirsti Kytömäki on työskennellyt Sale Vapaudenkatu Porissa ja Sale Torissa noin kaksi vuotta. Hänen mukaansa festivaaliajat ovat työssä parasta.

”Tämä on ihan eri kaupunki, kun jazzit alkavat. Kaupunki herää horroksesta. Kaikki tuntuvat olevan hyvällä tuulella”, kertoo Kytömäki, joka työskentelee Sale Vapaudenkatun Porin ja Sale Torin myymäläpäällikkönä.

Pori Jazzien aikaan Sale Vapaudenkadun kävijämäärät kasvavat, mutta ostoksissa korostuvat pienemmät kertaostokset.

Kaupaksi käyvät erityisesti pienet ja nopeat syötävät, joita voi nauttia seisaallaan, kuten sipsit, makeiset, limut, jäätelöt ja kolmioleivät.

Myös alkoholihyllyn luona käy kuhina. Festarivieraat ostavat niitä pääosin kävelymatkaa varten.

”Joidenkin tuotteiden myynti melkein kymmenkertaistuu. Alkoholi on yksi niistä”, Kytömäki sanoo.

Raikuva nauru paljastaa määränpään

Vapaudenkadun Sale sijaitsee Pori Jazzien kannalta hyvällä paikalla, vain muutaman sadan metrin päässä pääsisäänkäynnistä. Paikka on muutenkin komea. Valkoinen, korkeuksiin kohoava rakennus on rakennettu vuonna 1938 ja on nykyään suojeltu.

Kaupan lipan alla sadetta pitävät vaaleanpunaiseen kesämekkoon sonnustautunut Teija Leimu, puoliso Ari Juurakko sekä Virpi Kurkioja, Katri Yrjölä ja Sirpa Alamettälä.

Heitä yhdistää sukulaisuus ja mökkinaapuruus.

Myyjä oli tosi kiva. Hänellä oli niin hyvä meininki

Tunnelmaa ei tarvitse erikseen lämmitellä. Kaupan edustan täyttää nopeasti hyväntuulinen vitsailu.

”Lonkerot piti piilottaa äsken, kun poliisi ajoi ohi”, joku heittää.

Porukka kertoo suuntaavansa Salen luota puistoon, ehkä jopa festivaalialueelle saakka. Salesta he ostivat mukaansa sadeviittoja, lonkeroa ja suklaata.

”Myyjä oli tosi kiva. Hänellä oli niin hyvä meininki”, Teija Leimu kertoo.

Viisikkoa palvellut Kytömäki on palautteesta hyvillään ja toteaa, että pöhinä kaupalla on hyvä koko päivän.

”Iltaa kohden tunnelma vielä kohoaa”, hän vinkkaa.

”Jääkaappi ei voi olla tyhjä – Elämä on arvaamaton”

S-ryhmän osuuskaupat ja yritykset työllistävät joka kesä nuoria kesätyöntekijöitä, ja tänä kesänä määrä on ennätyksellinen 17 000.

Lisäkäsille on tarvetta Pori Jazzien kaltaisten tapahtumien aikaan. Vapaudenkadun Salessa on tavallisesti neljä työntekijää. Nyt työntekijöitä on kahdeksan kappaletta.

”Neljä on kesätyöläisiä. Kauppa on nuorille tärkeä elämän ensimmäinen työpaikka”, Kytömäki kertoo.

Ensimmäinen kesätyö jazzien aikaan tuo työhön kivan lisän.

Työ on sinänsä samaa, mutta tarkkaavaisuuteen on festivaalipäivinä tarvetta.

”Alueella asuu paljon eläkeläisiä, jotka tekevät päivittäiset ostoksensa jazzien aikaan. Käytävien täytyy olla tyhjillään, että kaikki mahtuvat”, Kytömäki sanoo.

Yksi käytävällä liikkuvista on Katri Lepomäki. Espoosta Poriin matkannut yrittäjä on pukeutunut kauniiseen kesämekkoon ja huokuu ympärilleen iloa.

Poriin hän saapui verestämään vanhoja jazzmuistojaan. Edellisestä kerrasta on aikaa 12 vuotta. Lastensa isän hän tapasi samoilla festivaaleilla 20 vuotta sitten.

Kuka tietää, vaikka pitäisin festivaalietkot. Elämä on arvaamaton

Tällä kertaa Lepomäki viettää jazzit vip-alueella, eikä tarvitse alueelle festarieväitä. Ostoskorista pilkistävät kuitenkin juustot, pähkinät ja sipsit.

”Ne ovat vierasvaroja. Olen nimittäin maalta kotoisin, eikä jääkaappi voi olla tyhjä. Kuka tietää, vaikka pitäisin festivaalietkot. Elämä on arvaamaton”, Lepomäki sanoo ja nauraa.

Muita festarikävijöitä hän opastaa satsaamaan etenkin kivennäisveteen, sillä veden juominen unohtuu festivaaleilla liian usein.

”Pähkinäpussikin on hyvä olla mukana. Tärkeintä on asenne, sitä ei voi ostaa.”

Festivaalien kyljessä sijaitseva Sale on jazzvieraiden klassikko, mutta festivaalialueella asiakkaita palvelee myös Satakunnan Osuuskaupan Oma Kauppa.

Ulkopuolessa on juhlateltan näköä, mutta sisäpuolelta kauppa pursuaa kaikkea kesävieraille tarpeellista. Kassojen lähellä joku kokeilee massiivisia kuulosuojaimia, toisaalla huovat muistuttavat asiakkaita viilenevän illan tarpeista.

Yksi ostos on ylitse muiden.

Kun Erja Lyytinen aloittelee soittoaan, Oma Kaupassa asiakkailla tulee kiire pukea ylleen vasta ostettuja sadeviittoja.

Näin tekee myös oululainen aviopari Esko ja Maria Olkoniemi.

”Kohta suuntaamme festivaalialueelle. Olemme kesälomareissulla ja tulimme katsomaan Tom Jonesia ja Pepe Willbergiä”, kertoo Esko Olkoniemi.

Pariskunta aikoo tullaa alueelle uudestaan seuraavana päivänä.

Silloin eväiksi saattaa valikoitua jokin kaupan kätevistä pikkupurtavista.

Festivaalialueen sisällä on kauppa: näitä asioita sieltä ostetaan

”Kaikki kysyvät, miksei tällaista ole joka paikassa”, kertoo ryhmäpäällikkö Merja Perttula-Vuori.

Pori Jazzeilla toimiva Oma Kauppa on festivaalikävijöiden suosikki, joka on toiminut alueella vuodesta 2014 lähtien.

Festivaalikansan ostoskasseihin kertyy eniten limuja ja vettä sekä pientä naposteltavaa, mutta myös yllättävämpiä tuotteita.

”Keräämme ylös asiakkaiden toiveita seuraavaa vuotta varten. Niissä on kaikenlaista aina vauvojen tuteista hammasharjoihin asti. Selkeästi aina ei mennäkään kotiin yöksi”, Perttula-Vuori kertoo.

Kun kesäilta viilenee, kaupasta saa myös tarpeellisia huopia ja nilkkasukkia paljasta ihoa lämmittämään. Perttula-Vuoren hauskin festivaalimuisto liittyy kuitenkin aurinkolaseihin.

”Yhtenä kesänä aurinko yllätti, ja meillä oli myynnissä aurinkolasimalli, joka ei ollut aivan sen vuoden mukainen. Näky oli huvittava. Siitä tuli eräänlainen festivaalihitti.”

Lisää aiheesta