Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kerrossiivooja Tiina Prinkkilän mukaan jo käsien ihon voinnista huomaa, että puhdistusaineiden koostumus on muuttunut.

Kokenut kerrossiivooja huomaa pienetkin vastuullisuusteot: "150 huoneen hotellista tulisi päivittäin iso ylimääräinen pyykkikasa, jos kaikki pyyhkeet pestäisiin joka päivä”

Teksti:
Anu Vallinkoski
Kuvat:
Krista Luoma
Julkaistu: 22.6.2021
|
Muokattu: 22.6.2021
Lähes kaksikymmentävuotta kerrossiivoojana toiminut Tiina Prinkkilä on nähnyt pyykkivuorten pienenevän. Vastuullisuudesta on tullut hotelleissa arkipäivää. Enää hän ei tyhjennä hotellihuoneista yhtä ainoaa roska-astiaa ja käyttää miedompia puhdistusaineita.

”Pyyhkeiden pesu yhden käyttökerran jälkeen, jos hotellivieras viipyy pidempään kuin yhden yön. Se on hyvä esimerkki hotellien vanhoista käytännöistä, jotka tuntuvat nyt ihan hulluilta”, sanoo kerrossiivooja Tiina Prinkkilä, 52, Sokos Hotel Lakeudesta Seinäjoelta.

Nykyisin hotellivieras voi ripustaa käyttämänsä pyyhkeen naulakkoon, jos hän haluaa kuivata itsensä samaan pyyhkeeseen uudemman kerran. Lattialle nakattu pyyhe päätyy pyykkiin.

Prinkkilä on siivonnut hotellihuoneita lähes parinkymmenen vuoden ajan. Työuran aikana vastuullisuudesta ja ympäristön huomioimisesta on tullut hotellialalla arkipäivää.

Siivotessaan Prinkkilä pyyhkii pinnat nihkeällä mikrokuituliinalla, joka tepsii pieniin tahroihin ilman puhdistusainettakin. Ja kun aineita käytetään, ne ovat ympäristöystävällisempiä kuin Prinkkilän uran alussa. Hänen mukaansa jo käsien ihon voinnista huomaa, että puhdistusaineiden koostumus on muuttunut.

Enää kerrossiivooja ei tyhjennä hotellihuoneista yhtä ainoaa roska-astiaa. Nykyisin huoneissa on omat keräysastiansa paperi-, bio- ja sekajätteelle.

”Minusta tämmöinen vastuullisuus on jo itsestäänselvyys. Siivoojan työssä huomaa, miten pienillä teoilla on merkitystä. Esimerkiksi tällaisesta 150 huoneen hotellista tulisi päivittäin iso ylimääräinen pyykkikasa, jos kaikki pyyhkeet pestäisiin joka päivä. Pyykin väheneminen helpottaa meidänkin työtämme”, Prinkkilä miettii.

Siivousvälineet ja -tekniikat kehittyneet

Tuhansia askelia, kymmeniä kyykistymisiä, nostoja ja ojennuksia. Kerrossiivoojan työ on hyvin fyysistä.

”Tämä on niin raskasta työtä, että alalle tulevat uudet työntekijät yleensä yllättyvät”, Prinkkilä naurahtaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että vuosien mittaan työ on keventynyt. Siivousvälineet ja -tekniikat ovat kehittyneet. Vielä tuoreena siivoojana Prinkkilä pyyhki lattioita lankamopeilla, jotka olivat märkinä hyvin raskaita. Nyt kevyet mikrokuituliinat ovat korvanneet painavat mopit.

”Edelleen liikuntaa saa työpäivän aikana niin paljon, ettei päivän päätteeksi tarvitse mennä juoksulenkille kaloreita polttamaan”, Prinkkilä vakuuttaa.

Mukava työyhteisö sekä vakaa ja reilu työnantaja ovat Prinkkilän mielestä parhaita puolia hänen työssään. Hän kiittelee, miten Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa tukee työhyvinvointia tarjoamalla henkilöstöetuja moniin liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointipalveluihin.

Hotellisiivoojan työ on raskainta kesällä, jolloin kuumuus ja kiire voivat väsyttää. Työntäyteisen päivän jälkeen todella tuntee tehneensä töitä.

”Toisaalta kesä on töissäkin ihanan elämäniloista aikaa. Ihmiset ovat lomilla perheineen, lapset juoksentelevat iloisina käytävillä”, Prinkkilä kuvailee.

Viimeinen silmäys

Kun Prinkkilä itse on lomalla, hän kiinnittää hotellissa aina huomiota verhoihin. Ovatko verhot nätisti ojennuksessa?

”Uusille työntekijöille annan aina saman neuvon. Kehotan heitä luomaan ovelta silmäyksen juuri siivottuun huoneeseen. Se on näkymä, jonka hotellivieras näkee huoneeseen saapuessaan. Repsottavat verhot tai vinoon jääneet esineet antavat epäsiistin vaikutelman”, Prinkkilä sanoo. Hän tähdentää, että hotellivieraiden ei tarvitse lähtiessään siivota tai pedata sänkyä.

”Jos meitä siivoojia haluaa jotenkin auttaa, voi hotellista pois lähtiessään ripustaa ne pyykkiinkin menevät pyyhkeet naulakkoon ja ottaa pussilakanat ja tyynyliinat pois peittojen ja tyynyjen päältä”, hän antaa vinkin.

Näillä pienillä konsteilla voit tehdä ympäristötekoja matkoillasi

  • Suosi aamiaisella kasvisvaihtoehtoja, ja ota lautasellesi ruokaa vain sen verran kuin syöt. Aamiaispöydästä voi hakea täydennystä monta kertaa.
  • Hotellihuoneen lämpötila vaikuttaa energiankulutukseen. Mitä viileämmäksi huoneesi kesähelteillä haluat, sen enemmän energiaa kuluu. Talvella taas huonelämpötilan nostaminen lisää energiankulutusta.
  • Kesällä energiankulutusta voi vähentää myös sulkemalla verhot siksi aikaa, kun ei itse oleile hotellihuoneessa. Näin porottava aurinko ei pääse kuumentamaan huonetta.
  • Sähköä säästyy, jos kytket sähköt pois päältä avainkorttikytkimellä, kun huone jää tyhjilleen.
  • Jos viivyt hotellissa useamman yön, mieti tarvitsetko välisiivousta ja lakanoiden vaihtoa kesken vierailun. Voit ilmoittaa hotelliin kirjautuessasi, toivotko siivousta vai et.
  • Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää matkaillessa myös suosimalla julkista liikennettä, junaa ja busseja.

Kaikilla Sokos Hotelleilla on Green Key -merkki. Se tarkoittaa sitä, että merkin saanut majoituskohde on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen.

Vinkit antoi kehityspäällikkö Jukka Kaartinen Sokos Hotelsista.

Lue lisää Sokos Hotellien vastuullisuudesta.

Lue myös